Evropski istraživački savet (ERC: European Research Council) odobrio je realizaciju projekta BIRTH: Births, mothers and babies: prehistoric fertility in the Balkans between 10,000-5000 BC kojim će rukovoditi prof. dr Sofija Stefanović.

U narednih pet godina, ERC će sa 1,7 miliona evra podržati projekat BIRTH u kojem će tim iz Laboratorije za bioarheologiju, prof. dr Vesna Dimitrijević, doc. dr Marko Porčić, dr Marija Radović, Ivana Živaljević, Jelena Jovanović i Tamara Blagojević, i dr Dragana Filipović iz Balkanološkog instituta istražiti zbog čega je došlo do porasta fertiliteta u praistoriji. Porast broja ljudi u neolitu bio je preduslov bez kojeg je bio nemoguć dalji razvoj čovečanstva, te se stoga smatra jednim od najznačajnijih događaja u našoj evoluciji. BIRTH projekat će istraživati koje promene u čovekovoj biologiji i kulturi su mogle doprineti porastu fertiliteta što je današnjoj nauci nedovoljno poznato.
Povodom vesti da je upravo BIRTH projekat prvi u Srbiji koji je dobio podršku ERC-a, Sofija Stefanović je izjavila: „Ovo je veoma važan dan za nauku u Srbiji, i nadam se da će uspeh našeg tima inspirisati naučnike širom Srbije da svoje vrhunske istraživačke ideje, a uverena sam da ih ima, ostvare uz podršku ERC-a u skoroj budućnosti.  ERC može omogućiti značajan oslonac razvoju srpske nauke jer Srbija ima i vrhunske ideje i izuzetne naučnike, a baš njih Evropski istraživački savet i želi da podrži.“